Sivut

Powered By Blogger

9. maaliskuuta 2012

Cosimo de' Medicin ajan Firenze

1400-luvulla Firenze saavutti suurimman kulttuurillisen kukoisuksensa. Humanistinen aika vaikutti ihmisten elämään taiteissa ja tieteissä. Medicin perheellä oli osansa tässä kulttuuri-ilmapiirin syntymisessä. Medici-suvun ensimmäinen hallitsija, Cosimo il Vecchio, johti kaupungin poliittista, sosiaalista ja kulttuurillista kehitystä kuolemaansa saakka. Hänellä oli myös osaa Firenzen ulkoasuun, sillä hän palkkasi arkkitehti Brunelleschin suunnittelemaan Maria del Fioren kupolin.
Cosimo oli erittäin suosittu kaupunkilaisten keskuudessa rauhan ja kukoistuksen vuoksi ja hänen merkittävimpiin saavutuksiinsa kuuluu rauhansopimus Milanon Sforza-suvun kanssa, joka lopetti vuosikymmeniä jatkuneet sodat.

Talous

Talous vaikutti hyvin suuresti renessanssin syntyyn-varsinkin 1200-1300 -luvuilla. Talous lähti nousuun ristiretkistä ja nousu vain jatkui. Firenzestä tuli pankki- ja rahatalousmenetelmien keskus ja floriinista tuli kansainvälisen kaupan valuutta. Rikkaimmat ja arvostetuimmat suvut (esim. Medicit) rahoittivat monenlaisia hankintoja, joiden avulla Firenzeen rakennettiin erilaisia monumentteja yms. Taloudellinen tuki auttoi Firenzen nousuun myös muissa vaikutteissa, sillä olisiko taidekkaan noussut esille ilman rahoitusta.