Sivut

Powered By Blogger

17. maaliskuuta 2012

Mahtavat Medicit

Medicit olivat Mugellon laaksosta lähtöisin olevia lääkäreiden ammattikunnan jäseniä. Heidän sukunsa suuntautui kaupankäyntiin ja nousi merkittävään asemaan 1300-luvun lopulla, kun Giovanni di Bicci de’ Medici ryhtyi pankkiiriksi. Suvun taloudellinen nousu perustuikin toimivaan pankkiverkostoon, joka ulottui läpi koko Euroopan. Firenzen rikkaimmaksi mieheksi kohonnut Giovanni jätti perinnökseen kukoistavan pankkiiriliikkeen, aseman kaupungin seurapiireissä sekä perinteen toimia hyväntekijänä ja taiteiden rahoittajana.

Giovannin poika Cosimo Il Vecchio peri suvun päämiehen paikan isänsä jälkeen. Hän oli laajan koulutuksen saanut, ulkoisesti vaatimaton johtaja, joka kohosi Firenzen hallituksen joukkoon. Cosimo oli taitava diplomaatti ja omasi erinomaisen taloudellisen kaukonäköisyyden, jonka avulla hän onnistui lisäämään sukunsa varallisuutta ja vaikutusvaltaa. Hän ohjasi kaupungin poliittista, sosiaalista ja kulttuurista kehitystä kuolemaansa asti sekä tuki arkkitehtuuria ja taiteita anteliain lahjoituksin, mikä lisäsi suvun arvostusta ja mainetta. Kunnioituksesta Cosimoa kohtaan kaupunkilaiset antoivat hänelle arvonimen Pater patriae (Isänmaan isä). Mielestäni tämä arvonimi on kuitenkin hieman liian ylistävä, vaikka hän tekikin suuria asioita hallitessaan kaupunkia. Hänen pojanpoikansa oli myös hyvin arvostettu hallitsija, joka sai paljon aikaan, ehkä jopa enemmän kuin isoisänsä.

Cosimon pojanpoika Lorenzo Il Magnifico sai kutsumanimensä koreilunhalunsa vuoksi. Hän oli Medici-suvun hallitsijoista ratkaisevin renessanssin synnyn kannalta: hän oli suuruuden ajan merkittävin hallitsija ja mesenaatti eli taiteiden tukija. Lorenzo omisti suuren osan elämäänsä taiteiden tutkimiselle sekä kielten ja filosofian tukemiselle. Hänen hallituskautensa oli Medici-suvun historian kulta-aikaa: silloin toteutettiin suuria rakennushankkeita sekä taide ja tiede saivat avokäteistä tukea. Lorenzo rakasti loisteliasta kauneutta ja elämää: hänen aikakaudellaan järjestettiin lukemattomia juhlallisuuksia, joita varten sävellettiin lauluja, kirjoitettiin runoja ja maalattiin tauluja. Hänen aikoina Firenzestä tuli loistavin Italian kaupungeista. Kansa voi hyvin, epävarmuuden aika oli ohi, oli juhlia sekä huveja ja rauha vallitsi koko niemimaalla.

Firenze oli muodollisesti tasavalta, mutta todellisuudessa mahtisukujen kiistojen repimä harvainvalta. Suurin osa väestöstä oli täysin ulkopuolella päätöksenteossa ja valta oli mahtisukujen käsissä. Tämä järjestelmä ruokki mahtisukujen välistä kilpailua ja taloudellista yrittäjyyttä päätöksenteossa, mikä vaikutti myös merkittävästi renessanssin syntyyn ja kehitykseen. Mediceillä oli rahaa, mikä auttoi huomattavasti menestymään valtakilpailussa. He säilyttivät valtansa manipuloimalla vaaleja ja täyttämällä sen omilla kannattajillaan, joiden uskollisuuden he olivat varmistaneet käyttämällä taloudellisia voimavarojaan. Suurin osa merkittävistä ihmisistä piti myös heidän hallintoaan kaupungin yleisenä etuna.

Medicit olivat erittäin tärkeässä osassa renessanssin synnyssä ja kukoistuksessa. Heidän luomansa pankki-imperiumin ja muiden merkittävien pankkiirisukujen ansiosta Firenzestä tuli aikakautensa talouden keskusta. Pankkitoiminnasta rikastunut suku pystyikin tukemaan sekä anteliaasti että asiantuntevasti taiteita ja arkkitehtuuria.


Lähteet:
Huovinen, Lauri; Italian renessanssikulttuuri; 1987
Lintner, Valerio; Matkaopas historiaan: Italia; 1989
Wirtz, Rolf C; Taide & arkkitehtuuri: Firenze; 2005
http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/

Medici-suvun merkitys ja valta

Medici-suku oli merkittävin renessanssin ajan suvuista. Medici-suku ja sen jäsenet hallitsivat Firenze poliittisesti ja myöskin rahallisesti satojen vuosien ajan. Suku toimi aluksi kaupankäynnin parissa, mutta nousi merkittäväksi, kun Giovanni di Averardo Bicci päätti ryhtyä pankkiiriksi 1300-luvun lopulla.

Juuri Giovanni Bicci oli toinen Medici-dynastian perustajista. Giovanni onnistui nousemaan Firenzen niin sanotun ykkösmiehen asemaan. Kaupunginjohtajaksi valinta sekä villakauppiaiden killan konsulius olivat eräitä asioita, jotka johtivat Giovannin johtajuuteen politiikassa ja Firenzessä muutenkin. Giovannin menestyksen ansiosta hän pääsi myös paavin pääpankkiiriksi. Giovanni Bicistä renessanssin tavallaan alkoi, koska hän oli ensimmäisiä tukemaan taiteilijoita.

Giovanni Biccin seuraajasta hänen pojastaan Cosimo Il Vecchiosta käytettiin usein kunnianimeä pater patriae ja häntä kunnioitettiin täysin, kuolemaansa saakka. Cosimo kuitenkin johti Firenzeä miltei diktaattorimaisesti, joten mielestäni tällainen ylistävä nimitys ei ole täysin oikeutettu. Cosimo sai aikaan todella hyviä asioita kuten Accademian, kirjastolaitoksen ja San Marcon luostarin uudistamisen sekä muita kulttuurillisesti ja sivistyksellisesti hyviä asioita. Mielestäni hän oli näiden kulttuurin hyväksi tekemiensä asioiden takia merkittävin Medici-suvun jäsenistä renessanssin synnyssä. Myöhemmin kuvioihin tuli Lorenzo, joka mielestäni toimi renessanssin ylläpitäjän asemassa ja merkittävien rakennusten rakennuttajana.
Tätä Medici-suvun jäsentä kutsuttiinkin Il Magnificoksi, sillä hän tuki loistavalla tavalla renessanssin ajan taitelijoita, taidetta ja filosofiaa.

Renessanssin ajan Firenzessä vallan sai se suku, joka oli vaurain ja poliittisesti johtavassa asemassa. Tämä hallintojärjestelmä tuki Medici-suvun vallanpitoa. Avustukset kulttuurissa olivat myös yksi tekijä pitämään Medicit vallassa. Medici-suku oli hyvin merkittävä renessanssin synnyssä ja kukoistuksessa, sillä he olivat ensimmäisiä taiteilijoita tukevia tahoja ja tukivatkin taitoilijoita koko vallassa olo aikansa. Rahalliset lahjoitukset ja suoja mahdollistivat taiteiden luonnin ja taiteilijoiden itsensä toteutuksen.