Sivut

Powered By Blogger

19. maaliskuuta 2012

Lentoaikatalulut

Moi.

LÄHTÖ LYSEOLTA 19.4 klo 3.00. OLE AJOISSA PAIKALLA!

Lentoyhtiö: Lufthansa

Meno: 19.4 Helsinki - Frankfurt 8.15-10.15, Frankfurt - Firenze 12.30-13.55

Paluu: 25.4 Firenze - Munchen 17.10-18.25, Munchen - Helsinki 19.35-23.00

TAKAISIN LYSEOLLA 26.4 n. klo 2.30

AS

5. ja 6. viikkotehtävä = esitelmät Firenzessä

Tässä ohjeita 5. ja 6. viikkotehtäviin.

Lukekaa ohjeet ensin TARKASTI "TEHTÄVÄT" OSUUDESTA, mutta katsokaa läpi myös tämä teksti.

HUOM! Johtuen muutoksista Firenzen ohjelmassa muutama esitelmän aihe on vaihtunut.

Interiöörien ja eksteriöörien esittely tapahtuu paikanpäällä Firenzessä. Valmistaudu myös tähän kasvokkain tapahtuvaan esitykseen huolellisesti. KS. edelliset ohjeet.

1. Teksti tulee kirjoittaa huolella käyttäen tekstinkäsittelyohjelmaa.

2. Teksti tulee korjata kielioppivirheistä, stilisoida ja kirjoittaa uudelleen.

3. Tämän jälkeen esittämistä tulee HARJOITELLA. Tee se parisi / ryhmäsi kanssa Second LIfessa yhdessä sovittuun aikaan ja yhdessä sovitussa paikassa, mutta ei Saimaan Saarella.

Opiskelija esitelmöi valitut kohteet koko ryhmälle. Tätä varten tulee valmistella sopivan laajuinen A4-paketti ja muokata tämän perusteella "lunttilappu", jossa INTERIÖÖRIN JA EKSTERIÖÖRIEN (eli esitelmien) tärkeimmät kohdat on merkitty muistiin "ranskalaisin viivoin ja belgialaisin palloin". Tällä pyritään välttämään suoraan paperista lukemista.

HUOM. Toivon todella että tähän tehtävään panostetaan, koska Firenzen kurssimatkan opetuksellinen anti riippuu osittain tästä.

Kulttuurielämys on ainakin edellisillä kerroilla ollut uskomattoman hieno aina kun esitelmä on ollut onnistunut!

Mahtavat Medicit

Medicien suku tunnetaan mahtavana firenzeläisenä sukuna, joka johti Firenzen kaupunkia ja löi omalta osaltaan suuren leiman sen historiaan. Suvun nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta pidetään todennäköisenä, että Medicit olivat lääkäreiden ammattikunnan jäseniä ja nimi Medici johtuu italian medico-sanasta, joka tarkoittaa lääkäriä.

Alun perin Medicien suku on lähtöisin Mugellon laaksosta, josta he lähtivät lopulta harjoittamaan pankkitoimintaa Giovanni di Averardo Biccin johdolla. Häntä voidaankin sanoa Medicien suvun perustajaksi, koska hän oli ensimmäinen pankkitoiminnassa mukana ollut Medici. Ajan myötä Bicci kohosikin Firenzen rikkaimmaksi mieheksi ja Medicien pankista tuli yksi Euroopan arvostetuimmista ja menestyneimmistä pankeista. Vuonna 1413 Medicit kohosivat merkittävään asemaan paavin virallisina pankkiireina ja onnistuivat näin luomaan vertaansa vailla olevan dynastian. He olivat myös erittäin ahkeria taiteiden ja tieteiden tukijoitä ja esimerkiksi Bicci tuki aikansa merkittäviä ja suuria taiteilijoita, kuten Donatelloa, Giottoa ja Ghibertia.

Biccin jälkeen hänen vaatimaton poikansa, Cosimo Il Vecchio, peri suvun päämiehen paikan. Hän ohjasi kaupungin poliittista, sosiaalista ja kulttuurista kehitystä aina kuolemaansa asti. Kansalaiset pitivät Cosimoa suuressa arvossa, koska hän tuki useiden rakennusten ja taideteosten valmistamista huomattavilla lahjoituksilla ja teki Firenzestä humanistisen oppineisuuden keskuksen. Hän perusti myös Firenzen akatemian, jonne hän kutsui työskentelemään aikansa maineikkaimpia taiteilijoita ja tiedemiehiä. Kansalaisetkin antoivat kunnioituksestaan hänelle lempinimen Pater patriaie eli Isänmaan isä, joka olikin aivan oikeutettu, koska Cosimo teki paljon lahjoituksia Firenzen kulttuurin ja talouden kehittämiseksi. Cosimoa voidaan pitää Medicien kaikkein ratkaisevimpana hallitsijana renessanssin synnyn kannalta, koska hän oli niin suuri taiteiden ja tieteiden tukija. Ilman hänen avokätisiä lahjoituksiaan Firenzen kulttuuri ja taide eivät olisi voineet nousta niin upeaan loistoon. Lisäksi hän oli taitava diplomaatti ja omasi erinomaisen taloudellisen kaukonäköisyyden, joten hän pystyi johtamaan Firenzen kaupunkia hyvin ja kunniakkaasti.

Cosimon jälkeen Firenzen päämieheksi nousi hänen poikansa, Piero Il Gottoso, joka jatkoi työtä taiteiden tukemisessa ja sivityksen kehityksessä. Hän joutui kuitenkin vaikeuksiin, kun Konstantinopolin kukistuminen vaaransi kaupungissa olevat italialaisomistukset ja idänkaupan sujuvuuden. Häntä kohtasi onnettomuudet myös myöhemmissä vaiheissa kun Firenzeä uhkasi sisällissota. Kuitenkin loppujen lopuksi hän sai pelastettua asemansa ja jatkoi Firenzen päämiehenä. 

Pieron jälkeen vallan Firenzessä otti hänen poikansa, Lorenzo, jota kutsuttiin hänen koreilunhalunsa vuoksi Il Magnificoksi eli loistavaksi. Hän oli renessanssin ajan yksi suurimmista mesenaateista ja hän omisti taiteiden tutkimiselle sekä kielten ja filosofian tukemiselle suuren osan elämästään. Lorenzoa pidetään eräänä Medicien suvuvun tärkeimpänä taiteen tukijana ja hän tiedetään tukeneen mm. Michelangeloa, Da Vincia ja Botticellia.

Medicit pystyivät helposti kohoamaan Firenzen johtoon, koska he olivat erittäin rikas suku ja pystyivät tukemaan kaupunkia monilla eri tavoilla. 1300-luvun onnettomuuksien jälkeen Firenzen kaupunki oli vielä hajalla ja Medicien oli helppo ottaa valta ja alkaa luoda omaa dynastiaansa. Raha ja kiinnostus taiteiden ja tieteiden tukemiseen upposi kansaan, joten Medicejä alettiin arvostaa ja heitä pidettiin hyvinä johtajina. Lisäksi he olivat erittäin taitavia manipuloijia, joka myös auttoi heitä kapuamaan Firenzen johtoon. 

Medicien suvun merkitys renessanssin synnyssä ja kukoistuksessa on ilmeinen. Ilman Medicien antamaa taloudellista tukea, ei monet suuret taiteilijat olisivat koskaan saaneet nykyisin kuuluisia taideteoksiaan tehtyä. Medicit panostivat kulttuurilliseen kehitykseen ja Firenzen ainutlaatuisen kulttuuripiirin syntyminen olisi ollut mahdotonta ilman Medicien asiantuntevaa ja avokätistä tukea. 

http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/medicien_mahti.htm
http://historianet.fi/files/bonnier-his/pdf/SFHIS_0687.pdf 
Wirtz, Rolf, C. Firenze, Taide ja Arkkitehtuuri, 2005