Sivut

Powered By Blogger

5. maaliskuuta 2012

3. viikkotehtävä hyvässä vauhdissa

OK,

Muutamat opiskelijat ovat päässeet hyvään vauhtiin 3. viikkotehtävässä. Muut mukaan myös heti alkuviikosta. Muistakaa 3-4 kommenttipuheenvuoroa tasaisesti pitkin viikkoa ja lyhyempiä kommentteja. Näin syntyy hyvä keskustelu. Välillä on hyvä lukea lähteitä ja etsiä niitä lisää.

HUOM. Tarkoituksena ei ole kommentoida puheevuorojen tyyliä tai muotoa tms. vaan historiallista painoarvoa ja argumentointia. Myöskään lähteitä ei tarvitse mainita tässä.

PS. Olisiko syötteen artikkeileista näkökulmiksi. ks. esim.

http://timesofindia.indiatimes.com/nri/art-culture/Three-cities-and-one-canvas/articleshow/12146286.cms

Italian osaaminen myös käyttöön vaan rohkeasti...

Raha, raha, raha

Niin kuin olemme jo Jennalta ja Annalta saaneet kuulla, on talous suuri osa renessanssin synnyn syytä. Kilpailu ja ristiretket olivat tuonnin ja viennin politiikkaa, joiden toimivuuden kivijalkana ja tukea antamassa Firenzessä kukoistukseen noussut liikemiesten tuoma pankkitoiminta. Pankkiirit eivät kumminkaan tyytyneet toimimaan vain Pohjois-Italiassa, vaan levittäytyivät yhteistuumin ympäri Eurooppaa, joiden pankkeihin pidettiin kirjeitse tiivistä yhteyttä ja kaksinkertainen kirjanpito piti hyvin riskialttiin työn pystyssä. Panki- ja rahatalouden tuoma vauraus näkyikin Firenzessä sekä yhteisöllisesti että taloudellisesti. 1252 liikkeelle sysättiin tuon aikaiseksi halutummaksi ja vakaimmaksi valuutaksi tullut floriini, josta tuli myös kansainvälisen kaupan valuutta. Yhteisössä Firenzessä taloudellinen menestys synnytti myös uuden aristokraattiluokan. Pohjois-Italian suurporvaristo saattoi ylittää jopa suurimmat feodaaliherrat maalla.

Raha on aina pyörittänyt maailmaa, ja renessanssiajan pankkipolitiikka ei selvästikkään tee suurta poikkeusta.


Lähteet:


Ristiretkien aiheuttama taloudellinen kasvu

Firenze vaurastui monien asioiden takia, ristiretket olivat yksi varojen lähde. Kauppiaat pystyivät myymään miltei mitä vain ristiretkeläisille ja vaurastumaan heidän avullaan. Laivat tarjosivat kuljetuksia retkeläisille ja sepät valmistivat aseita ja haarniskoja. Ristiretkeläiset vaurastuttivat siis koko kansaa. Varsinkin jotkin kauppias ja pankkiiri suvuista onnistuivat haalimaan itselleen hyvän omaisuuden kokoon. Firenzen talous lähti suureen nousuun juuri ristiretkien takia ja niillä oli suuri vaikutus siihen, että Firenzestä tuli yksi rahaliikenteen keskuksista. Taloudellinen hyvinvointi alkoi kukoistaa Pohjois-Italiassa ja etenkin Firenzessä. Firenze joutui kamppailemaan muiden kaupunkivaltioiden kanssa, mutta pystyi kamppailuiden jälkeen vaurastumaan ja luomaan uuden aikakauden -renesanssin ajan.

Vaurastuneet suvut halusivat näyttää olevansa rikkaita ja rakennuttivatkin mahtavia palatseja ja villoja asumuksikseen. Parhaat arkkitehdit ja kuuluisimmat taitelijat palkattiin tekemään työ. Arkkitehdit ja taiteilijat panivat parastaan ja saivatkin itselleen paljon näkyvyyttä ollessaan osallisena rikkaan suvun näyttävässä palatsissa ja sen taiteessa. Rikkaat suvut rahoittivat omien palatsiensa lisäksi myös muita rakennuksia. Taiteilijat suosivat antiikin ajan tyyliä ja tauluissa uskonnolliset aiheet olivat yleisimpiä. Renessanssin ajattelulle tyypillistä oli antiikin arvojen ja kauneuskäsityksen ihailu, mutta kuitenkin uudelle ajalle tyypillisesti erilaisesta näkökulmasta.

Medici-suvun antama taloudellinen tuki vaikutti suuresti siihen millainen renesanssin ajan Firenzestä kehkeytyi. Se loi pohjaa taide-elämän kehittymiselle ja johtikin lopulta renessanssiin. Renessanssin alku voidaan kuitenki ajoittaa jo vuosiin ennen Medicien valtaan nousua, mistä voidaan huomata ettei ole vain yhtä asiaa mikä johti renesanssin syntyyn Firenzessä.

Lähteet:
- Frederik Delouche - Illustrated History of Europe
- 2. Viikkotehtävä