Sivut

Powered By Blogger

12. maaliskuuta 2012

Palaute 3.viikkotehtävästä

3.Viikkotehtävän alku oli kankea. Keskustelu oli vain muutaman opiskelijan kontolla. Viikon puolivälin jälkeen muut lähtivät ihan hyvin mukaan. Esiin nousi monia mielenkiintoisia näkökulmia ja ajatuksia. Olen kommentoinut monia niistä. Käykää lukemassa.

Talouden, mesenaattisukujen rooli, ilmastomuutoksen ja maanviljelyksen, katolisen kirkon roolin muuttumisen, Bysantin siirtolaisuuden ja musta surman merkityksiä renessanssin synnyssä pohdittiin. Ainoa merkittävä selittävä tekijä joka jäi vain maininnan tasolle oli kiltojen osuus renessanssi taiteen ja arkkitehtuurin rahoittajina ja tilaajina. Kiinnittäkääpä tähän huomiota 5. ja 6. viikkotehtävissä, kun valmistelette esitelmiänne.

Nyt 4. viikkotehtävän eli Mahtavien Medicien kimppuun. Ko. suvusta on olemassa mielenkiintoinen ja siedettävän hyvin tehty dokumentti "The Godfathers of Renaissance". Nimi puhuu jo puolestaan heidän merkityksen osalta.

4. viikkotehtävä - Mahtavat Medicit

4. Viikkotehtävä - Mahtavat Medicit

4. Viikkotehtävä alkoi 12.3 ja päättyy 18.3. Se käsittelee Medici-sukua ja sen merkitystä renessanssissa. Lyhyesti sanottuna tavoitteena on:

1. Tuntea Medici-suvun merkittävimmät henkilöt ja suvun historiaa yleisesti.

2. Ymmärtää Medici-suvun merkitys Firenzen historiassa ja renessanssin kukoistuksessa.

Jokaisesta vastauksesta odotetaan sekä faktaa että analyyttistä otetta. Pelkkä muutaman lauseen toteava vastaus ei ole riittävä.

Muista käyttää kurssin kotivun materiaalia (historian polku > mahtavat medicit) sekä hakea lisätietoa, jos (ja kun) kurssikirjan ja muiden verkkosivulla mainittujen verkkolähteiden anti ei ole riittävä. Varaudu tässä tehtävässä myös englanninkielisten lähteiden käyttöön.

Elinolojen vaikutus

Paremmat elinolot antoivat ihmiselle aikaa ajatella. Kaupunkien syntyessä kaupunkilaisten turva kasvoi. Kiinteämpiä yhteisöjä syntyi ja ajattelutavat levisivät. Elämä oli kaupungeissa sosiaallisempaa ja kriittiselle ajattelulle löytyi jalansijaa. Enään ei tarvinnut miettiä niin tarkkaan elämistä ja siitä selviämistä.

Kristinuskon ajattelutavasta erkaantuminen ja laaja tietämys ja ihanne tietää laajasti sai ihmismielen muuttumaan. Kannattavinta ja uskottavinta tietoa ei saatu enään kirkolta vaan muilta ihmisiltä.

Kirkon valta-aseman aleneminen ja sukujen hallitessa kirkko ei ollut enään mahtavin. Suuret suvut kuten Medicin suku oli vaikutuvaltainen. Uskon vallan vaihtumisen vaikuttavan suuresti ihmisen ajattelumaailmaan ja tätä kautta ihmisten tekoihin ja arvoihin.

Ajattelutavan muutos


Mitkä kaikki asiat ovat vaikuttaneet vanhan Antiikin ihannoinnin nousuun. Itse kallistun mustasurma -teorian puoleen. Epidemia johon edes kirkolla ei ollut tarkkaa pelastuksen ohjetta sai ihmiset ajattelemaan toisin. Rutto tappoi armotta kenet tahansa säätyä ikää tai varallisuuteen katsomatta.

Kristinuskon mukaan surmalta ei voinut pelastua vaikka maksaisi aneita, tunnustaisi syntinsä tai millään muullakaan tavalla. Tämä taivutti ihmisten ajattelutapaan. Kuoleman jälkeinen elämä jäi taka-alalle, kun ihmiset alkoivat miettimään tämänpuolesta elämää enemmän. Kiinnostus ihmistä itseään kohtaan ja humanismin ilmestymisen sai aikaan kreikkalas-roomalaisten  filosofien laajalle levittäytyminen ja siten eri tavalla ajattelun kannattamisen.

Itsekriittinen ajattelu ja anttiikin kreikan filosofia nostettiin esiin löytämällä antiikin kirjailijat ja filosofit. Kaikkitietoisuutta  ihannointiin ja esikuvaksi tuli yleisnerous. Uskonto jäi taka-alle ja erillainen ajattelutapa korostui.

Kristinuskon tiukka ajattelulinja keskiajalta kyllä pysyi. Mielestäni juuri ajattelutavassa piilee renesanssin synty. Kristinusko ei antanut vastauksia muuttuneeseen maailmaan ja niitä alettiin etsiä muualta. Renessanssi-ihminen ymmärsi laajatietoisuden olevan hyväksi eikä vain uskottu yhteen ja kurinalaiseen kirkonoppiin.