Sivut

Powered By Blogger

6. maaliskuuta 2012

Renessanssin synty ja humanismi

Niin kuin jo aikaisemmin Anni ja Jonna mainitsivat, niin minustakin humanismilla oli suuri merkitys renessanssin syntyyn. Humanismia vauhditti paljon katolisen kirkon vallan mureneminen, jota taas vauhditti minusta erityisesti kirjapainotaito, löytöretket ja sen ajan tiedemiehet. Nämä edellä mainitut asiat avarsivat ja nopeuttivat uudenlaisen maailmankuvan syntyä sekä leviämistä. Tämä uusi maailmankuva taas tuki humanismia. Minusta humanismi oli yksi tärkeimmistä syistä renessanssin syntyä pohdittaessa, sillä se korosti paljon yksilön merkitystä, mikä oli taas ominaista Antiikin Kreikan ihmiskäsitykselle. Renessanssiahan kuitenkin pidetään ajanjaksona, jolloin antiikin kulttuuri heräsi uudelleen loistoonsa.

Firenzen nousu

Renessanssi syntyi Pohjois-Italiassa pimeän keski-ajan jälkeen. Antiikin kulttuuriperintöä alettiin taas ihannoimaan ja se haluttiin herättää henkiin niin taiteessa kuin arkkitehtuurissa. Taidemaalareiden tavoitteena oli nostaa Pohjois-Italia ja sen kulttuuriperintö keski-ajan jälkeiselle kirkon ylivallalle.

Kun antiikin kulttuuriin perehtyneet humanistit alkoivat vapauttaa ajattelua käyttäen hyväkseen vastapainoa kirkon kahlitsemalle maailmankuvalle ja henkiselle elämälle, suosio oli taattu. Oli selvää, että vapaus ja itsenäisyys olivat tavallisen kansan mieleen enemmin kuin valmiiksi määritetyt rutiinit niinkuin keskiajalla.

Ristiretket vaurastastuttivat Pohjois-Italian kaupunkeja, niin myös Firenzeä. Firenzestä tuli kaukokaupan keskus porvareiden rikastuttua ja katoliset opit alkoivat jäädä syrjään. Näiden uusien kauppiaiden ajatukset synnyttivät erilaisen kaupunkikulttuurin. Firenzeläinen porvarisuku Medicit, jotka käytännössä hallitsivat koko Firenzeä, alkoivat suunnitella ja rakentaa itselleen palatseja, jolloin arkkitehtuuri ei enää keskittynyt ainoastaan kirkkoihin ja uskoa korostaviin paikkoihin. Kaupunkikuva alkoi muuttua ja uusia ja aina vaan hienompia palatseja rakennettiin. Lorenzo de' Medici alkoi myös rahoittamaan kilpailun vuoksi erilaisia taidemaalareita ja ennennäkemättömiä vapauksia annettiin. Näin taide sai puhjeta loistoonsa Italiassa. Suuret nimet, kuten Sanro Botticelli ja Michelangelo Buonarotti, saivat vaikutteita hovin taideaarteista.

Rikkaiden sukujen rakentama kaupunkikuva

Minun mielestäni taloudellinen kasvu oli yksi tärkeimmistä tekijöistä 1200-1300 -luvulla, sillä se auttoi tiettyjä sukuja nousemaan voimakkaimmiksi, arvostetuimmiksi ja varakkaimmiksi suvuiksi tuona aikana. Firenzen ulkoinen kuva muuttui 1200-luvulla rikkaimpien sukujen ansiosta. Kaupunkikuvassa näkyi kuuluisia sukulinnojen torneja varakkaiden sukutalojen yllä. Ne olivat linnoituksia, sekä puolustusrakennelmia, sillä aristokraattisuvut taistelivat toisiaan vastaan.