Sivut

Powered By Blogger

28. maaliskuuta 2012

Palautetta 4. viikkotehtävästä

Neljäs viikkotehtävä tarkasteli Medici-suvun merkitystä renessanssin ja Firenzen kaupungin kehityksessä. Kaikki vastaukset olivat hyviä, monet erinomaisia, ja opettivat kirjoittajille tarvittavat perustiedot.

Medici-suvun alkuperä tuli selvitetyksi ja Giovanni Biccin, Cosimon sekä Lorenzon merkitys ymmärrettiin pääpiirteittäin. Keskeiseksi piirteeksi nostettiin Medicien taloudellinen vauraus laajan lähes koko Eurooppaa Keski- ja Länsi-Eurooppaa käsittävän pankkijärjestelmän myötä. Lähes kaikki kirjoittajat korostivat myös Medicien nousua villakutojien killan johdosta kaupungin johtoon, laajan verkoston luomista harvainvaltaista, jopa diktatuurimaista, järjestestelmää ja korruptiota hyväksi käyttäen unohtamatta kuitenkaan kansan hyvinvointia.

Renessanssin kukoistuksen näkökulmasta ymmärrettiin Medicien keskeinen rooli tärkeinpänä mesenaattisukuna, joka antoi tukensa arkkitehtuuria, kuvanveistoa ja maalaustaidetta ja tiedettä maailmahistoriallisesti muuttaneille taiteilijoille ja tieteilijöille. Tämä oli eräs Medicien vallankäytön keino, toki he näkivät varmasti myös taiteissa ja tieteissä arvon sinänäsä.