Sivut

Powered By Blogger

12. helmikuuta 2012

Pohjois-Italian alueen ja Firenzen nousu renessanssin aikana

Renessanssin kasvu lähti liikkeelle Toscanan maaseudulta ja Firenzen kaupungista leviten ensimmäiseksi koko Italian valtioon ja siitä hiljalleen liikkuen kohti Euroopan rajoja.  Italialaiset kunnostivat monia Antiikin Kreikan ja Roomalaisten töitä ja ottivat niistä myös vaikutteita omiin töihinsä.
Italian talouden kasvu oli peräisin 900-luvulta. Kasvua edistivät sekä ilmasto-olojen paraneminen että keski-ajan talonpoikien kehittämät tehokkaat viljelyjärjestelmät, joiden ansiosta viljojen ylijäämä voitiin myydä eteenpäin. Kaukokaupan elpymiseen taas vaikutti Euroopan ja Välimeren alueen olojen vakiintuminen kansainvaellusten jälkeen.
Laivanrakennustekniikan kehittyminen nopeutti kuljetuksia ja yhä pidemmällä oleviin kauppapaikkoihin luotiin uusia yhteyksiä. Parhaimmillaan Pohjois-Italian kauppayhteydet ylettyivätkin jopa Skandinaviaan asti. Maanteiden välinen kaupankäynti oli vähentynyt huomattavasti, sillä merikaupan etuja olivat mm. kuljetettavien massojen suurempi koko ja rahtien hintojen halpeneminen. Ratkaiseva muutos taloudelliselle nousulle tapahtui ristiretkien alettua vuonna 1097.
Lähi-idän kaupan vilkastuminen hyödynsi firenzeläisiä kauppiaita 1100-luvulta lähtien, sillä uusi materiaali, silkki, tuotiin Toscanan alueelle Konstantinopolin kautta. Firenzessä taiteilijoiden käsityöläisosaaminen tuotti juuri silkkiä käyttämällä upeimmat kankaat ja samalla myös parhaimmat voitot. Firenzen 1100-luvulta alkaen kasvanut vauraus oli suurimmalta osalta tekstiilien valmistuksen, jalostuksen ja myynnin ansiota. Kaupankäynti oli keskittynyt Firenzen tapaan kasvaviin kaupunkeihin ja uusi nouseva ryhmä porvaristo loi ennennäkemättömiä rikkauksia. Tekstiilikauppa ja siitä saadut mittavat voitot synnyttivät kansainväliset markkinat ja kytkivät Toscanan alueen kiinteästi niihin jo 1300-luvulla.
Suotuisan taloudellisen ja poliittisen kehityksen seurauksena Firenzen asukasmäärä alkoi kasvaa voimakkaasti 1200-luvulla. Kaupungin talouden ollessa vakaalla pohjalla vuonna 1252, nousi Firenzeläisestä floriinista nopeasti Euroopan ja Välimeren alueen vahvin, halutuin ja vakain valuutta.
1400-luvulla alkoi kapitalismin juurien kehittyminen Euroopassa. Italian nousu tässä yksittäisten kauppiaiden ja sukujen kilpailuissa johtui voimakkaasti Medici- ja Strozzi-sukujen toiminnoista. Juuri Firenzen kaupungin talous vaurastuikin Medici-suvun kehittämän toimivan pankkiverkoston avulla. Verkosto sai alkunsa v. 1413 ja levisi koko Euroopan alueelle. Firenze nousi rahapolitiikan keskukseksi.
Pohjois-Italian 1300-1500 -lukujen historiaa leimasivat jatkuvat sodat kaupunkivaltioiden, tasavaltojen ja herttuakuntien välillä. Kaupunkien sisäiset valtataistelut hankaloittivat Pohjois-Italian kaupankäyntiä. Lodin rauhansopimus v. 1454 tosin rauhoitti tilannetta. Tehokkaalla sodankäynnillä oli toisaalta  ollut keskeinen merkitys Firenzen mahtiaseman saavuttamisessa.
Renessanssin hiipumiseen liittyy konkreettisesti Girolamo Savonarolan valtaannousu Firenzessä 1497. Hänen lyhyellä valtakaudellaan monet taideteokset tuhottiin "turhuuksien rovioilla". Savonarolan vallan loppuessa Medici-suku palasi valtaan, mutta vastaavat moraaliset vastarintaliikkeet jatkuivat kirkon piirissä, ja 1500-luvun puolessa välissä renessanssityöt kiellettiin vastauskonpuhdistuksen yhteydessä. Tärkeänä tekijänä renessanssin hiipumisessa toimivat myös ulkomaiden hyökkäykset Italiaan. Ne alkoivat 1494 Ranskan hyökkäyksellä, joka aiheutti laajaa hävitystä Pohjois-Italiassa ja päätti usean kaupunkivaltion itsenäisyyden. Välimeri toiminutkaan enää tärkeinpänä kauppareittinä, vaan tärkeimmät kauppareitit kulkivat Iberian, Ranskan ja Englannin atlanttisiin satamiin. Monet italialaisista taiteilijoista päättivät lähteä maasta ja nämä edellä mainitut valtiot ohittivatkin pian Italian vauraudessa ja voimassa.
Lähteet:
Wsoy 2001, Delouche Fredeic: Illustrated History of Europe

1 kommentti:

Riina Ahola kirjoitti...

1 Essee vastaa mielestäni tehtävänantoon erittäin hyvin, sekä se antaa kaikki tarvittavat tiedot aiheesta.

2 Tekstistä saa selville kaikki tärkeimmät tekijät, jotka nostivat Firenzen renessanssin kehdoksi, sekä yhdeksi Pohjois-Italian suurimmista kaupungeista.

3 Eri asiat kerrotaan eri kappaleissa, joten lukiessa huomaa helposti, että aihe vaihtuu. Essee kertoo monipuolisesti eri syitä, miten ja miksi Firenzestä tuli suuri ja vauras kaupunki.

4 Feodalismista ei kerrota paljoa, mutta mielestäni pääkohdat riittävät mainiosti.

5 Kieliasu on erittäin hyvä ja helppolukuinen.