Sivut

Powered By Blogger

8. maaliskuuta 2012

Borgia-suku ja renessanssin kukoistus

Yksi merkittävistä mahtisuvuista oli myös Espanjan Valenciasta kotoisin oleva aatelinen Borgia-suku. Borgia-suku piti valtaansa Italiassa ja muuallakin Euroopassa. Sukuun kuului paaveja ja ruhtinaita. Borgia-suku rantautui Italian Napoliin Aragonian kuninkaiden mukana 1440-luvulla. Alfonso Borgiasta tuli paavi Callistus III samalla vuosikymmenellä. Suku nousi hetkessä johtavien italialaisten sukujen joukkoon. Borgia-suvusta tuli kirkollisesti ja poliittisesti merkittävä 1400- ja 1500-luvuilla. Rodrigo Borgiasta tuli paavi vuonna 1492 Aleksanteri VI:n nimellä.

Borgia-suku tuli tunnetuksi raa'asta tavastaan raivata vastustajat tieltään, yleensä käyttäen myrkkyä tai tikareita. Cesare Borgia oli yksi tunnetuimmista suvun jäsenistä. Hänestä tuli piispa jo 16-vuotiaana. Kunnian himoista Cesarea epäiltiin useista murhista ja muista rikoksista, mikä ei ollut epätavallista Borgia-suvussa. Vahvistuessaan Borgiat saivat vihollisia toisista mahtisuvuista kuten Medicistä ja Sforzasta. Suku oli myös domikaanimunkki Savonarolan epäsuosiossa.

Borgia-suku rahoitti ja tuki monia kuuluisia taiteilijoita Medici-suvun tapaan. He rahoittivat myös merkittäviä arkkitehtejä. Esimerkiksi Rodrigo Borgia laittoi aluilleen projektin joka tunnetaan nykyisenä Pietarin kirkkona. Borgia-suvulla oli siis suuri merkitys tärkeiden renessanssin aikaisten rakennusten, maalausten ja veistosten synnyssä.

5 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Myös tämä Borgia-suku vaikuttaa mielestäni yhdeltä tekijältä renessanssin synnyssä.
Luulisin, että kaikilla rikkailla ja valtaa omaavilla suvuilla oli jonkinlainen merkitys, pieni tai suurempi.

maiju kirjoitti...

Mukava kuvaus tosiaan Borgia-suvusta. Mutta omasta mielestäni, mitä olen renessanssia tutkinut, ei Borgia-suvun vaikutus ole millään lailla verrattavissa Medicien vaikutukseen. Mediceistä kuitenkin tuli esimerkiksi käytännössä Firenzen yksinvaltiaita, ja heidän rahoituksensa kohteet ovat historiallisesti paljon tunnetumpia kuin Borgian. Borgia-suvun merkityksen argumentointi on mielestäni hieman ontuva, historian ja tiedon kerronan paljouden takia.

Janina kirjoitti...

Juuri aatelis-suvut, kuten Borgia ja Medici,kannattelivat tuon ajan taloutta. Kilpailu synnyttää yleisesti parempia saavutuksia kuin monopolistinen toiminta. Tämän vuoksi mielestäni jokaisella aatelis-suvulla on jonkinlainen merkitys renessanssin historiassa ja kuten Laura jo aiemmin mainitsikin merkitys on ollut joidenkin kohalla vain pienempi.

Anna kirjoitti...

Yhdyn Lauraan ja Janinaan, kaikilla suvuilla oli varmasti jonkinlainen merkitys. Mutta Maiju on oikessa ettei Borgia-suvun vaikutusta voi verrata Medici-suvun vaikutukseen. Borgiat kuuluivat niihin vähemmin vaikuttaneisiin sukuihin, mutta uskon että he vaikuttivat kuitenkin renessanssin historiaan jollain tavoin.

Antti Sirkiä kirjoitti...

Borgia suku oli tärkeä, mutta huomatkaa ajoitus (milloin!). Ko. suku tulee merkittäväksi Italiassa vasta 1440-luvulta lähtien ja tuolloin renessanssi oli jo täydessä kukoistuksessa.