Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Kasvava Firenze


Ilmaston muutoksen myötä Pohjois Italian talous alkoi kasvaa 900-luvulta lähtien. Keskiläpötila nousi 2-3 celssius astetta sydänkeskiajasta ja maanviljelysmenetelmät olivat kehittyneet paremmiksi. Tämä johti tehokkaampaan ja kasvavaan maataloustuotantoon, joka mahdollisti muöhemmin myös suuren väestökasvun.

Ristiretkien alkaminen vuonna 1097mahdollisti todellisen Pohjois-Italian nousun. Porvarit huomasivat ristiretkeläisten liikkuvan Välimeren alueen pohjoisosissa ja käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Kaupankäynti vilkastui, kun ristiretkeläisille altettiin myymään elintarvikkeita, vaatteita, käyttöesineitä, haarniskoita ja aseita. Laivuritkin käyttivät tilannetta hyväksi. Ristiretkeläisille tarjottiin matkustamista meriteitse.
Ristiretkien myötä Pohjois-Italia alkoi vaurastua. Kaupan käynti keskittyi kaupunkeihin, joista alkoi muodostua kaukokaupan keskuksia. Varsinkin Firenze, Milano ja Venetsia hyötyivät suuresti.

Laivanrakennustekniikan kehittyessä laivamatkojen pituus kasvoi ja perille päästiin nopeammin. Tämä oli merkittävää, sillä se johti rahtihintojen alenemiseen. Matkan pidentyessä uusia tärkeitä kauppayhteyksiä muodostui yhä kauemmas ja kaupankäynnin verkosto kasvoi. Maateitse tapahtuva kaupankäynti kärsi tästä. Laivoilla saatiin kuljetettua isompia lasteja, se oli kustannustehokkaampaa ja helpompaa.

Kaukokaupan kasvun ansiosta Firenzen nousu renesanssin keskeisimmäksi kaupungiksi oli mahdollista. 1100-luvulla käsityöt ja tekstiilit olivat keskeisessä asemassa. Paljon voittoja saatiin tekstiilikaupasta. Voittojen ansiosta tekstiilikeskeistä kaupankäyntia voitiin laajentaa ulkomaille. Firenzestä alkoi muodostua yksi Euroopan suurimpia kaupunkeja.

1200-luvulla taloudellinen ja poliittinen kehitys mahdollistivat asukasmäärän kasvun. Asukasmäärän kasvaessa ja kaupungin suurentuessa kahitystä tapahtui entistä nopeammin. Ihmisten kasvava määrä ja kauppa saivat pankki- ja rahoitusmenetelmät kehittymään, mikä teki kaupungista merkittävän rahaliikenteen keskuksen. Firenzen valuutasta floriinista tuli pian kaunsainvälisen kaupan valuutta.

Aina ei kuitenkaan mennyt hyvin. 1300-luvalla Firenze koki monta vastoinkäymistä. Nälänhätä, musta surma -rutto, talouskriisi ja valtataistelu muita Pohjois-Italian kaupunkivaltioita vastaan huononsi Firenzen asemaa. Vastoikäymiset voidaan kokea positiivisenakin kaupungin vahvistumisena. Kehitystä tapahtui asioiden korjaamiseksi ja samoja virheitä vältettiin.

Medici-suvulla on suuri merkitys Firenzelle. Suvun valtakausi kesti 1300-luvulta ja huipentui renesanssin aikakaudella 1400-luvulla. Medicit olivat merkittäviä ja heillä oli iso rooli mesenaatteina taiteen, kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin saralla. Medicit viestittivät toiminnallaan oman kaupungin ja suvun valta-asemaa.

Kaupunkia kehitettiin kukoistuksen aikaan suuresti. Suurempia ja mahtavampia rakennuksia rakennettiin jatkuvasti. Firenzestä tuli Euroopan yksi rikkaimmista, suurimmista ja loisteliammista kaupungeista.

Lähteet:
http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/
http://www.firenze.fi/historia.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Firenze






Ei kommentteja: