Sivut

Powered By Blogger

8. maaliskuuta 2012

Keskiajan päättymisen merkitys

Renessanssi on yleisesti ottaen ajateltu valoisaksi kaudeksi pimeän keskiajan jälkeen. Koska keskiaika oli länsimäisessä kulttuurissa, erityisesti Italiassa, täysin nimenomaan katolisen kirkon käsissä, oli uusiin ajatuksiin helppo samaistua. Keskiajalla korostettiin yhteisöä ja pelkästään biologisen kehityksen mukaan jokainen ihminen on itsekäs, humanismi ja ajatus omasta itsestään persoonana oli varmasti vapauttavaa. Näin myös muiden uusien ajatusten ja taidesuuntien oli helpompi levitä, koska ihmisten ennakkoluulot ja kapeakatseiset näkemykset keskiajan jälkeen avartuivat.

2 kommenttia:

Riina Ahola kirjoitti...

Renessanssin aikakausi näkyi etenkin taiteissa. Aiheet otettiin usein antiikin ajan kreikasta ja usein maalauksissa ja veistoksissa kuvattiin alastomia ihmisiä, jota ei keskiajalla suvaittu. Myös tiettyjä asentoja, joihin maalausten ja veistosten henkilöt oli aseteltu, toistettiin.

Antti Sirkiä kirjoitti...

Historiantutkija Johan Huizinga puhuukin "keskiajan syksystä" kun ensimmäiset renessanssin viitteet ilmaantuvat. Huomatkaa etteivät uskonnolliset aiheet ja uskonnon vaikutus ylipäätään häviä, mukaan tulee vain maallista vaikutusta esim. kuvattavissa aiheissa ja mentaliteetessa.