Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Suurmiesten vaikutuksesta vai sattumaa?

Joidenkin historoitsijoiden mukaan renenssanssi sai syntynsä tärkeiden ihmisten myötä, joita voidaankin kutsua ns ”suurmiehiksi”. Suurmiehet olivat myös sattumalta syntyneet juuri Firenzen läheisyyteen, Toscanan maakuntaan. Tärkeimpinä ja arvostettuimpina ihmisinä pidetäänkin Da Vincia, Botticellia, Donatelloa,  Michelangeloa ja Brunelleschia. 

Renessanssin aikana raha ja taide kulkivat käsi kädessä eli taiteilijat olivat kuitenkin riippuvaisia asiakkaistaan, jotka kustansivat heidän töitään eli ilman kannattajia heidän panoksestaan ei olisi tullut mitään.

Maailmalla on kehitytty ns. ”suurmiesteoria”, jonka mukaan kuvanveistäjä Donatello, arkkitehti Brunelleschi ja yleisnero sekä taidemaalari Michelangelo olivat neroja, jotka saivat omilla teoillaan ja omalla panostuksellaan aikaan renessanssin. Teoriaa voidaan kutsua myös kehäpäätelmäksi, mikä ei kuitenkaan pysty selittämään olosuhteita, joissa näiden nerojen vaikutus näkyi.

1 kommentti:

Anni kirjoitti...

Kuten mainitsit ilman rahaa ei olisi syntynyt myöskään taidetta, joten voimme sanoa etteivät taiteilijat olleet renessanssin perimmäinen syy vaan vauraaseen talouteen ja muihin sopiviin olosuhteisiin johtavat tekijät. Taiteilijat olivat ehkäpä enemmän itse ilmiö, sillä heidänhän toiminnassaan ja teoksissaan renessanssi ilmeni ja heidän panostuksensa ansiosta renessanssista tuli sellainen kuin se oli. Heidän merkityksensä on kuitenkin kiistaton vaikka mainitsemasi suurmiesteoria kuulostaakin hieman liioittelulta.