Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Monen tekijän summa

Renessanssi syntyi monesta eri syystä: humanismi, rutto, antiikin perintö, varakkaat suvut, sodat, merkittävät taiteilijat,…

Toiset syistä ovat hyvinkin merkittäviä ja toiset vähemmän merkittäviä. Mutta jos jonkin vaikuttavista syistä jättäisi pois, renessanssi olisi varmasti ollut aivan erilainen. Olisiko antiikkia alettu ihailla niin vahvasti ilman antiikin perintöä? Tai olisiko mahtavia taideteoksia tai upeita arkkitehtuurisia rakennuksia syntynyt ilman mahtisukujen rahoitusta? Renessanssin syitä voidaan eritellä, mutta syitä ei kuitenkaan loppujen lopuksi voi laittaa suoranaiseen arvojärjestykseen, koska niillä kaikilla on ollut omanlainen osansa renessanssin synnyssä.

3 kommenttia:

Riika kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi, siitä että mitään yksittäistä syytä renessanssin synnylle ei voikaan keksiä. Yksi asia johtaa toiseen ja niin edespäin.
Jokainen tekijä on vaikuttanut omalla tyylillään: taitelijat saaneet aikaan "taidetyylin" ja humanismi taas "muuttanut" ihmisiä jos näin voidaan sanoa.
-Eli monet eri osa-alueet ovat vaikuttaneet syntyyn juuri omalla yksilöllisellään tasolla.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn alkuperäiseen puheenvuoroon ja kommenttiin täysin. Lähes kaikki renessanssin syntyyn vaikuttaneet syyt liittyvät toisiinsa enemmän tai vähemmän. Yhdenkin tapahtuman takana on monia siihen vaikuttaneita asioita, ja ilman jotain pientäkin asiaa renessanssi olisi voinut olla hyvinkin erilainen, mikä varmasti vaikuttaisi suuresti myös nykypäivän Eurooppaan.

Antti Sirkiä kirjoitti...

Olette oikeissa. Renessanssin syntyy vaikuttivat hyvin monet asiat. Mikähän niistä ovat välttämättömiä ilmiön synnyn kannalta?