Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Katolisen kirkon vallan mureneminen

Katolisen kirkon valta ulottui keskiajalla käytännössä jokaiselle elämänalueelle. Kirkon näkemys asioista esitettiin järkkymättömänä totuutena ja toisinajattelijat pyrittiin vaientamaan. Näen kirkon vallan murentumisen melko tärkeänä renessanssin syntyä/kehitystä edesauttavana tekijänä, sillä kirkon menettäessä otettaan myös sen näkemysten vastaiset aatteet saivat tilaa.

Uutena näkökulmana kirkon vallan heikkenemiseen voisin esittää ristiretkien aiheuttamat säröt kirkolle kovin tärkeään tiedon yksinvaltaan, kun retkeläiset tutustuivat matkoillaan Bysanttiin erilaiseen suhtautumiseen antiikkia kohtaan. Siinä missä katolinen kirkko oli suhtautunut antiikkiin kielteisesti, idässä sen perintöä oli ennemminkin vaalittu. Myös Bysantista Italiaan saapuneiden pakolaisten on katsottu herättäneen kiinnostusta antiikin ajan tieteisiin ja taiteisiin.

Annin tapaan koen myös ruton olevan merkittävä syy kirkon vallan horjumiseen.

1 kommentti:

Roosa Siitonen kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi, että katolisen kirkon vallan mureneminen oli tärkeä tapahtuma renessanssin kehityksen kannalta. Ilman vallan murenemista, ei olisi ollut tilaa uusille ajatuksille tai maailmankuvalle katolisen kirkon tiukan linjan takia. Olet tuonut hienoja näkökantoja tekstiin!