Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Pakolaisten vaikutus renessanssin syntyyn

Renessanssiin nähdään myös vaikuttaneen Bysantista saapuneet pakolaiset, jotka majoittuivat Italiaan. Pakolaiset toivat mukanaan antiikin kreikkalaisia mestariteoksia ja sitäkautta herättivät uudelleen kiinnostuksen antiikin tieteisiin ja taiteisiin. Bysantissa antiikin kulttuuri oli elänyt koko keskiajan ja kauemminkin ja sillä oli juuret kreikkalaisessa, roomalaisessa ja kristillisessa kulttuurissa ja Bysantissa kaikki kolme perintöä olivatkin nivoutuneet toisiinsa.

Pakolaisteoria antaa siis ymmärtää renessanssin olevan peräisin pakolaisista, jotka saapuivat Italiaan tuoden kreikkalaisia mestariteoksia, joka herätti kansassa mielenkiintoa antiikkia ja sen taidetta kohtaan. Tästä johtuen antiikin kulttuuri nousi jälleen ihailun ja tavoittelemisen kohteeksi. Eli uusi ja ulkomaalainen saatettiinkin nähdä ylellisenä ja soveltuvan hyvin rikkaiden tyyliin.



Renessanssi voidaankin siis nähdä myös eri tyylilajien sekoituksena. - Pakolaiset toivat omaa kulttuuriaan, jota italialaiset pääsivät soveltamaan omaansa myöhemmin.

3 kommenttia:

Roosa Siitonen kirjoitti...

Hieno uusi näkökulma renessanssin syntyyn/kehitykseen. En ole ainakaan itse ennen osannut ajatella asiaa tältä kannalta.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä teorian mukaan pakolaiset toivat renessanssin taiteillaan Eurooppaan, enkä itse ainakaan pidä tätä yhtään mahdottomana. Nykypäivänäkin pakolaiset muokkaavat maan kulttuuria hyvinkin paljon, joten miksei myös 700 vuotta sitten. Tämä selittää hyvin miksi koko Pohjois-Italia, ei vain yksittäiset ihmiset tai suvut sieltä täältä, kiinnostuivat antiikin ajoista ja miksi juuri antiikista, eikä vaikkapa esihistoriallisista ajoista.

Ensireaktioni tähän oli juuri sama kuin edellisen kirjoittajan kommentti kertoo; todella mielenkiintoinen näkökulma, jota itse en tullut ajatelleeksi ja jota kukaan muukaan ei ole vielä käsitellyt!

Antti Sirkiä kirjoitti...

Tämä on tärkeä huomata. Bysantin pakolaisuus ja siirtolaisuus oli alkanut jo keskiajan lopulla, mutta kytkös täydentyi ruhtinassukujen aktiivisen diplomatian ja lopulta Konstantinnopolin valloituksen myötä 1453. Osaajia, osaamista ja vaikutteita siirtyi siis Pohjois-Italiaan suoraan Bysantista, erityisesti sen ytimestä Konstantinnopolista.

Todellakin voidaan puhua "pakolais tai siirtolaisteoriasta". Tämä vaikutuksen Firenzessä voi nähdä ehkä parhaiten (konkreettisimmin) Kastekappelin (Batistero San Giovanni)sisäkatossa.