Sivut

Powered By Blogger

11. maaliskuuta 2012

Renessanssin ajan tiedemiehet

Renessanssin aikana ihannointii erityisesti antiikin ajan taiteita, mutta myös sen ajan tieteitä. Tämän takia myös minusta renessanssin aikaiset tiedemiehet ovat tärkeänä osana renessanssia ja sen kehitystä. Tiedemiesten avulla keskiaikainen maailmankuva lähti muuttumaan, sekä ympäröivästä maailmasta sai enemmän tietoa.
Keskiajalla elämää hallitsi melko kokonaisvaltaisesti katolinen kirkko. Tämä tarkoitti myös sitä, että maailmankuva oli katolisen kirkon opettama ja ohjaama. Tieto mikä oli ristiriidassa Raamatun kanssa, oli virheellistä tietoa sekä tietoa, mitä katolinen kirkko vastusti. Renessanssin aikana kuitenkin keskiaikainen maailmankuva lähti järkkymään, jolloin tilaa tuli muillekin ajatuksille. Näitä uusia maailmankuvia esittivät myös renessanssin ajan eri tiedemiehet.
Tärkeitä tiedemiehiä olivat esimerkiksi Nikolai Kopernikus, Galieo Galilei sekä Johannes Kepler. Kopernikus oli ensimmäisiä, joka esitti ettei aurinko kierrä maata, vaan maa kiertää aurinkoa. Galilei vahvisti tutkimusta havainnoillaan sekä Keplerin tarkennukset tekivät siitä tieteellisen teorian. Tiedemiehillä ei aluksi ollut niin paljon keksintöjä, jotka olisivat helpottaneet heidän tutkimustyötään, mutta ajan myötä uusia keksintöjä kehitettiin, jolloin myös maailmantutkiminen helpottui. Myös taas tässä korostuu löytöretkien merkitys, sillä niiden ansiosta maailman eri paikoista saatiin uutta tietoa.
Uudet tieteelliset näkemykset maailmasta eivät aina kulkeneet käsi kädessä katolisen kirkon näkemyksen kanssa. Kirkon vastustuksen vuoksi uudet näkemykset maailmankaikkeudesta hyväksyttiin hitaasti.

2 kommenttia:

Riika kirjoitti...

Tiedemiesten luoma uusi maailmankuva vaikutti niin renessanssiin kuin kokomaailmaan ja mahdollisti samalla sen, että kirkkoakin vastaan pystyi "nousemaan". Eli ihmiset pystyivätkin turvautumaan esim. juuri "kirkon tieteen" sijasta ns. oikeeseen tieteeseen.

Antti Sirkiä kirjoitti...

Tämä on osa vapaanpaa ajattelua, joka irtautui keskiaikaisesta uskonnon ja kirkon hallitsemasta maailmankuvasta. Huomatkaa kuitenkin ettei muutos tapahtunut yhdessä yössä. Muutos oli hyvin hidas ja renessanssiajan tiedemiehet, taiteilijat ja poliitikot olivat "päänavaajia" uudelle ajattelulle ja maailmankuvalle.