Sivut

Powered By Blogger

5. maaliskuuta 2012

Raha, raha, raha

Niin kuin olemme jo Jennalta ja Annalta saaneet kuulla, on talous suuri osa renessanssin synnyn syytä. Kilpailu ja ristiretket olivat tuonnin ja viennin politiikkaa, joiden toimivuuden kivijalkana ja tukea antamassa Firenzessä kukoistukseen noussut liikemiesten tuoma pankkitoiminta. Pankkiirit eivät kumminkaan tyytyneet toimimaan vain Pohjois-Italiassa, vaan levittäytyivät yhteistuumin ympäri Eurooppaa, joiden pankkeihin pidettiin kirjeitse tiivistä yhteyttä ja kaksinkertainen kirjanpito piti hyvin riskialttiin työn pystyssä. Panki- ja rahatalouden tuoma vauraus näkyikin Firenzessä sekä yhteisöllisesti että taloudellisesti. 1252 liikkeelle sysättiin tuon aikaiseksi halutummaksi ja vakaimmaksi valuutaksi tullut floriini, josta tuli myös kansainvälisen kaupan valuutta. Yhteisössä Firenzessä taloudellinen menestys synnytti myös uuden aristokraattiluokan. Pohjois-Italian suurporvaristo saattoi ylittää jopa suurimmat feodaaliherrat maalla.

Raha on aina pyörittänyt maailmaa, ja renessanssiajan pankkipolitiikka ei selvästikkään tee suurta poikkeusta.


Lähteet:


4 kommenttia:

Antti Sirkiä kirjoitti...

Onko taloudellinen kasvu tärkein renessanssin taustatekijä 1200-1300-luvulta alkaen?

Emmi Niitlahti kirjoitti...

Ilman rahotusta tai tarpeellista tukea, kuten esimerkiksi Medicit tukivat voimakkaasti ja hyvin avoimesti taiteiljoiden intohimoisimpiakin toteutuksia, olisi varmasti moni kirkko tai monumentti jäänyt rakentamatta. Jos nykyaikanakin pankit kaatuu, niikuin nytkin voimme huomata, koko homma leviää käsiin. En toki sitä meinaa, että tämä se ainut ja ehdoton renessanssin syntyyn olisi, mutta vahva tuki sen nousuun. Myös muuten kukoistava talous toi lisä huomiota maailmallakin, joka mitä todennäköisimmin myi eteenpäin heräävää renessanssia ja maailmalle levinneet pankit herättivät varmasti kiinnostusta kauempanakin, jonne renessanssi ei välttämättä olisi levinnyt...

Janina kirjoitti...

Mielestäni Emmi on oikeilla linjoilla. Medici-suvulla oli rahaa, jolla työllistää mm. taiteilijoita ja arkkitehtejä, jotka olivat mahdollisesti kotoisin myös firenzen ulkopuolelta. Loistavat kuuluisat monumentit lisäsivät mahdollisesti myös tuon ajan matkailua, jonka voisi hyvinkin yhdistää renessansin ajan vilkastuneeseen kaupankäyntiin.

Riina Ahola kirjoitti...

Kuten Emmi sanoi, Medicit sijoittivat rahojaan taiteilijoiden hankkeisiin. Matkailun ja kaupankäynnin lisäännyttyä kaupunki sai enemmän varallisuutta ja varakkaat perheet halusivat taiteilijoiden kautta myös nostaa omaa egoaan. Rikkaiden perheiden välillä oli kilpailua taiteilijoistakin, sekä siitä kuka antaisi kansalle parhaan kuvan itsestään.