Sivut

Powered By Blogger

5. maaliskuuta 2012

Ristiretkien aiheuttama taloudellinen kasvu

Firenze vaurastui monien asioiden takia, ristiretket olivat yksi varojen lähde. Kauppiaat pystyivät myymään miltei mitä vain ristiretkeläisille ja vaurastumaan heidän avullaan. Laivat tarjosivat kuljetuksia retkeläisille ja sepät valmistivat aseita ja haarniskoja. Ristiretkeläiset vaurastuttivat siis koko kansaa. Varsinkin jotkin kauppias ja pankkiiri suvuista onnistuivat haalimaan itselleen hyvän omaisuuden kokoon. Firenzen talous lähti suureen nousuun juuri ristiretkien takia ja niillä oli suuri vaikutus siihen, että Firenzestä tuli yksi rahaliikenteen keskuksista. Taloudellinen hyvinvointi alkoi kukoistaa Pohjois-Italiassa ja etenkin Firenzessä. Firenze joutui kamppailemaan muiden kaupunkivaltioiden kanssa, mutta pystyi kamppailuiden jälkeen vaurastumaan ja luomaan uuden aikakauden -renesanssin ajan.

Vaurastuneet suvut halusivat näyttää olevansa rikkaita ja rakennuttivatkin mahtavia palatseja ja villoja asumuksikseen. Parhaat arkkitehdit ja kuuluisimmat taitelijat palkattiin tekemään työ. Arkkitehdit ja taiteilijat panivat parastaan ja saivatkin itselleen paljon näkyvyyttä ollessaan osallisena rikkaan suvun näyttävässä palatsissa ja sen taiteessa. Rikkaat suvut rahoittivat omien palatsiensa lisäksi myös muita rakennuksia. Taiteilijat suosivat antiikin ajan tyyliä ja tauluissa uskonnolliset aiheet olivat yleisimpiä. Renessanssin ajattelulle tyypillistä oli antiikin arvojen ja kauneuskäsityksen ihailu, mutta kuitenkin uudelle ajalle tyypillisesti erilaisesta näkökulmasta.

Medici-suvun antama taloudellinen tuki vaikutti suuresti siihen millainen renesanssin ajan Firenzestä kehkeytyi. Se loi pohjaa taide-elämän kehittymiselle ja johtikin lopulta renessanssiin. Renessanssin alku voidaan kuitenki ajoittaa jo vuosiin ennen Medicien valtaan nousua, mistä voidaan huomata ettei ole vain yhtä asiaa mikä johti renesanssin syntyyn Firenzessä.

Lähteet:
- Frederik Delouche - Illustrated History of Europe
- 2. Viikkotehtävä

4 kommenttia:

Antti Sirkiä kirjoitti...

Miten merkittävänä näette ristiretket ja toisaalta nousevat kauppias- ja pankkiirisuvut?

Jenna kirjoitti...

Mielestäni juuri ristiretket vaurastuttivat Firenzeä hyvin merkittävästi ja mahdollisti mahtavan renessanssitaiteen luomisen. Joten pidän ristiretkiä ja nousevia sukuja erittäin tärkeänä tekijänä renessanssin synnyssä.

Janina kirjoitti...

En itse kokenut ristiretkiä kovinkaan merkittäviksi tekijöiksi. Niitähän tehtiin useampaan kertaan myös renessansin ajan ulkopuolella eikä silloinkaan Italian kaupungit nousseet näin valtaisasti kuin Firenze näinä loistokkaina vuosinaan.

Roosa Siitonen kirjoitti...

Olen samaa mieltä Jennan kanssa ristiretkien merkityksestä. Juuri näiden erilaisten löytöretkien avulla erilaiset maailmankuvat pääsivät leviämään ja kauppatavara liikkumaan. Pohjois-Italiasta tulikin renessanssin aikana kaukokaupan keskus, joka rikastutti huomattavasti kaupunkeja, jolloin talous kasvoi. Taloudenkasvun ansioista eri suvuilla oli varaa palkata taiteilijoita tekemään töitä, jolloin renessanssin aikainen taide pääsi kehittymään.