Sivut

Powered By Blogger

6. maaliskuuta 2012

Rikkaiden sukujen rakentama kaupunkikuva

Minun mielestäni taloudellinen kasvu oli yksi tärkeimmistä tekijöistä 1200-1300 -luvulla, sillä se auttoi tiettyjä sukuja nousemaan voimakkaimmiksi, arvostetuimmiksi ja varakkaimmiksi suvuiksi tuona aikana. Firenzen ulkoinen kuva muuttui 1200-luvulla rikkaimpien sukujen ansiosta. Kaupunkikuvassa näkyi kuuluisia sukulinnojen torneja varakkaiden sukutalojen yllä. Ne olivat linnoituksia, sekä puolustusrakennelmia, sillä aristokraattisuvut taistelivat toisiaan vastaan.

3 kommenttia:

Emmi Niitlahti kirjoitti...

Tosiaan, tuohon aikaanhan Firenzessä riehui voimakkaat ja hyvin selvästi näkyvät sisäiset kiistat ja jopa sodaksi voisi kähinää kutsua.Niinkuin omaan kirjoitukseeni kommentoidessa mainitsin Meicit, joiden sponsorointi oli muunmuassa hyvin suuri osa taitelioiden pääsystä ihmisten ilmoille. Myös toki tämä aristokraattien mähellys antoi heille mahdollisuuden pieneen pröystäilyyn ja tottakai, mitä komeammat taiteen annit, sitä parempi.

Anni kirjoitti...

Kuten tässä ja Annankin kommentissa näkyi, kilpailu ja taloudellinen vauraus olivat todellakin loistava yhtälö renessanssin syntymisen kannalta. Kun oli rahaa millä mällätä ja paineet tehdä jotain vielä loisteliaampaa kun joku toinen tuloksena tietenkin tuli jotain todella hienoa. Juuri tuo Emmin mainitsema mesenaatteina toimiminen nosti taiteilijat arvoonsa ja mahdollisti taiteiden ja arkkitehtuurin kehityksen.

Janina kirjoitti...

Olen tässä asiassa aivan samaa mieltä aiemmin kommentoineiden kanssa, sillä mahtisukujen vauraus aiheutti kateutta muiden keskuudessa ja tämä taas johti kilpailun runsauteen, joista on merkejä vaikka kuinka paljon taiteessa ja arkkitehtuurissa.