Sivut

Powered By Blogger

6. maaliskuuta 2012

Firenzen nousu

Renessanssi syntyi Pohjois-Italiassa pimeän keski-ajan jälkeen. Antiikin kulttuuriperintöä alettiin taas ihannoimaan ja se haluttiin herättää henkiin niin taiteessa kuin arkkitehtuurissa. Taidemaalareiden tavoitteena oli nostaa Pohjois-Italia ja sen kulttuuriperintö keski-ajan jälkeiselle kirkon ylivallalle.

Kun antiikin kulttuuriin perehtyneet humanistit alkoivat vapauttaa ajattelua käyttäen hyväkseen vastapainoa kirkon kahlitsemalle maailmankuvalle ja henkiselle elämälle, suosio oli taattu. Oli selvää, että vapaus ja itsenäisyys olivat tavallisen kansan mieleen enemmin kuin valmiiksi määritetyt rutiinit niinkuin keskiajalla.

Ristiretket vaurastastuttivat Pohjois-Italian kaupunkeja, niin myös Firenzeä. Firenzestä tuli kaukokaupan keskus porvareiden rikastuttua ja katoliset opit alkoivat jäädä syrjään. Näiden uusien kauppiaiden ajatukset synnyttivät erilaisen kaupunkikulttuurin. Firenzeläinen porvarisuku Medicit, jotka käytännössä hallitsivat koko Firenzeä, alkoivat suunnitella ja rakentaa itselleen palatseja, jolloin arkkitehtuuri ei enää keskittynyt ainoastaan kirkkoihin ja uskoa korostaviin paikkoihin. Kaupunkikuva alkoi muuttua ja uusia ja aina vaan hienompia palatseja rakennettiin. Lorenzo de' Medici alkoi myös rahoittamaan kilpailun vuoksi erilaisia taidemaalareita ja ennennäkemättömiä vapauksia annettiin. Näin taide sai puhjeta loistoonsa Italiassa. Suuret nimet, kuten Sanro Botticelli ja Michelangelo Buonarotti, saivat vaikutteita hovin taideaarteista.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

1. Esseesi jättää tehtäväannon osa-alueita kokonaan huomioimatta. Esim. poliittisia seikkoja olisi voinut tuoda enemmän esille. Muilta osin noudatat tehtävän antoa.

2. Vastaus kysymykseen Miksi juuri Firenze jää uupumaan. Käsittelet asiaa hieman enemmän koko Pohjois-Italian aluetta ja kehitystä.

3.Viimeinen kappaleesi on enemmän selkeää tiedon antoa ja mielestäni esittelet niitä osittain hyvin mutta suureltaosin tieto jää suppeaksi

4.Et anna tietoa feodalismista ja sen tilanteen heikkoudesta Pohjois-Italiassa

5.Kirjoitus virheitä ei minun lukihäriöiseen silmään sattunut.

+Muuten teksti oli tiivis ja yhteen sulautuva. Hyvä mutta lyhyt Maiju