Sivut

Powered By Blogger

7. maaliskuuta 2012

Sotia


Kuten jo rutto ilmensi suurien tapahtumien, tuhoisien sellaisten, muuttavan yhteiskuntia, niin yksi tällainen ovat myös sodat. Ristiretkistä olemme saaneet kuulla. Miten ne toivat taloudellisesti Pohjois-Italiaan vaurautta, mutta ottaisin esille yleisen kuvan näistä Pohjois-Italiassa riehuneista sisällissodista. Sodat, kuten jo tiedämme, tuhoavat ja luovat uutta. Synnyttävät uusia suhteita ja leikkaavat toiset suhteet poikki. Venetsia ja Pisa muun muassa olivat laivaliikenteen ehdottomia herroja 1000-luvulta renessanssiajalle ja veivät markkinoille italialaisuutta, sekä renessanssiajattelua kauppaa tehdessä. Myöhemmin Firenzekin liittyi tähän meriteitse laajenemiseen vallattuaan Pisan, mutta lähinnä Firenze oli tärkeämpi mantereen puolella. Firenze taisteli monien ympärysvaltojen kanssa, mutta renessanssin kannalta tärkeimmät taistelut se kävi Milanon kanssa, kunnes Cosimo de' Medici sai pienen hengähdyksen tähän mahdottomaksi käyneeseen sotaan solmiessaan rauhan Milanon Sforza-suvun kanssa. Politiikassa Pohjois-Italiassa tämä sota nähtiin sukujen kesken ja taloudessa Ristiretkien ja pankkien välillä. Näitä kylläkin kutsutaan ennemmin kilpailuksi, mutta sodatkin käydään omien etujen/halujen vuoksi vastustajaa kohtaan.

3 kommenttia:

Riina Ahola kirjoitti...

Firenzestähän tuli erittäin voimakas kaupunki juuri sotien takia, sillä se valtasi naapurikaupunki Fisolen, josta ei ryöstöretken ansiosta jäänyt paljoa jäljelle. 1100-luvulla tehtiin paljon valloitusretkiä ja monet lähiympäristön ruhtinaat alistuivat Firenzen valtaan. Vaikka valloitukset sujuivat, niin Firenzessä oli puhkeamassa kansan välinen eripura paavin kannattajien ja keisarin kannattajien välille.

Antti Sirkiä kirjoitti...

Vahva sotavoima oli Firenzen nousun eräs "työkalu". 1300-1500 taisteli ympärillä olevia ruhtinas- ja herttuakuntia vastaan. 1400-luvulle tultaessa se oli lyönyt merkittävimmät vastustajat ja noussut erääksi Pohjois-Italian johtavaksi kaupunkivaltioksi. Sodankäynti oli silloinkin kallista. Mitä siis tarvittiin kaikkien palkkasotureiden, päälliköiden kaluston, huollon jne. kulujen hoitamiseen?

Janina kirjoitti...

Voittoisat sodat kylläkin ovat hyvä avainsana kun käsitellään kaupungin nousua, mutta muistuttaisin Firenzen kärsineen tappioita vuosina 1315 ja 1325 Pisaa ja Luccaa vastaan. Juuri nämä sodat heikensivät Firenzen valta-asemaa.