Sivut

Powered By Blogger

7. maaliskuuta 2012

Medici-suku

Medici-suku oli firenzeläinen mahtisuku 1400-luvulta 1700-luvulle. Suku oli lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta nousi 1400-luvulla Firenzen vaikutusvaltaisimmaksi suvuksi ja myöhemmin virallisestikin hallitsijasuvuksi. Pankkitoiminta oli Medici-suvun vaurauden lähde. Suvun perustaja Giovanni di Bicci de' Medici oli ensimmäisenä mukana pankkitoiminnassa. Pankki-imperiumi olikin yksi aikansa merkittävimmistä. Yhdessä muiden merkittävien pankkiirisukujen kanssa Firenzestä luotiin aikakautensa talouden keskusta. Firenzeä kuitenkin käytännössä hallitsi Medicini-suku vuoteen 1494, kunnes suku karkoitettiin Firenzestä.

Medici-suku oli renessanssin kannalta erittäin tärkeä, koska suku tuki taiteita ja arkkitehtuuria. Voidaan sanoa, että suku oli miltei kaikkien merkittävien taiteilijoiden mesenaatti. Heidän toimintansa ei usein kuitenkaan ollut täysin pyytteetöntä vaan taitelijoita rahoittamalla Medicit pyrkivät viestittämään muille valta-asemaansa. Medici-suvun merkittävimpänä hallitsijana pidetään Lorenzo de' Mediciä, joka rahoittikin aikansa suuria taiteilijoita kuten Botticellia, Leonardo da Vincia ja Michelangeloa. Myös muut Medici-suvun seuraajat tukivat Michelangeloa rahallisesti. Medicit olivat merkittäviä taiteenkeräilijöitä ja heidän kokoelmansa muodostaakin Firenzen Uffizin gallerian rungon. Suvun viimeinen edustaja Anna Maria Louisa de' Medici lahjoitti taidekokoelman Firenzen kaupungille vuonna 1743.


Lähteet:

4 kommenttia:

Emmi Niitlahti kirjoitti...

Renessanssin nousuaikaan taiteilijoita sponsoroivat varakkaat suvut olivat tietenkin suuressa asemassa, jotta renessanssin taidepuoli olisi pysynyt esillä. Firenzen Medici suku on vielä kuuluisakin siitä, että he pitivät taiteilijoita suojassa varjojensa alla ja saivat siis toki mahtavan ja rikkaan ulkoasunsa koreaksi. Btw Firenzen hallitsijat ja Medicit eivät olleet tässä ainutta laatuaan; Firenzen suurimman kilpailijan, Milanon, hallintoon 1447 noussut Francesco Sforza oli samanlainen renessanssin levittäjä hallitsija/johtaja näkökulmasta (Hän muutti keskiaikaan juuttuneen Milanon kaupungin hetkessä sivistys- ja taidekaupungiksi).

Antti Sirkiä kirjoitti...

Medici-suku on hyvin tärkeä Firenzen nousussa ja renessanssin synnyssä. Entäpä muut suvut? Mitä ne olivat ja miten niiden väliset suhteet vaikuttivat Firenzen ja renessanssin nousuun ja syntyy?

Anna kirjoitti...

Medicit olivat Firenzessä hyvin tärkeä suku renessanssin kannalta, he mahdollistivat taiteiden runsauden varallisuudellaan. Olen samaa mieltä, että suku ehkä todellakin oli merkittävien taiteilijoiden mesenaatti.

Niina kirjoitti...

Medici-sukuhan oli yksi merkittävimmistä taiteiden ja taiteilijoiden tukijoista. Ilman heidän tukeaan monet suuret ja kuuluisat taiteilijat eivät varmaankaan olisi saaneet toteutettua kaikkia visioitaan ja monet kuuluisista maalauksista ja taideteoksista olisivat voineet jäädä tekemättä.