Sivut

Powered By Blogger

12. helmikuuta 2012

Firenzen nousu

Pohjois-Italialaista Firenzen kaupunkia pidetään renessassin syntypaikkana ja 1400-luvulle tultaessa Firenze oli noussut yhdeksi maailman rikkaimmista ja tärkeimmistä kaupungeista. Renessanssin syntymiseen juuri Firenzessä vaikuttivat kaupankäynnin vilkastuminen, Pohjois-Italian talouden kasvu ja pankkien syntyminen, ristiretket sekä kaupunkivaltioden syntyminen.

Ilmaston lämpeneminen ja tämän kautta maanviljelyn yleistyminen ja ihmisten rikastuminen aloittivat taloudellisen kasvun Pohjois-Italiassa 900-luvulla alkaen Toscanan maaseudulta ja synnyttäen Firenzen kaupungin. Keksittiin uusia ja tehokkaampia viljelymenetelmiä, jolloin viljaa saatiin enemmän ja ylijäämä voitiin myydä eteenpäin ympäri Eurooppaa, jolloin ihmiset rikastuivat. Nämä asiat johtivat elinolojen ja poliittisen aseman vakiintumiseen ja väestön kasvuun.

Vuonna 1097 alkaneiden ristiretkien myötä Pohjois-Italian kaupunkeihin saapui paljon ihmisiä, jotka ostivat aseita, ruokaa, vaatteita ja käyttöesineitä. Ristiretkeläisille myytiin myös laivakuljetusta välimeren halki Bysanttiin tai johonkin muuhun välikohteeseen, jolloin matka nopeni. Hiljalleen Pohjois-Italian kaupungien kaupankäynti vilkastui vaurastuttaen niitä ja tehden niistä merkittäviä kaukokaupan keskuksia.

Merkittävin myyntituote oli käsityönä valmistetut kankaat. Lähi-Idän kaupan vilkastumisen ansiosta Firenzeen tuotiin paljon silkkiä Aasiasta, ja Firenzessä siitä alettiin valmistaa korkealaatuisia kankaita, joita myytiin ympäri Eurooppaa erilaisiin tarkoituksiin, kuten kolkkojen linnojen sisustukseen, kuvakudoksiksi sotapääliköiden tunnusmerkeiksi ja vaatekankaiksi.

Laivanrakennustaidot paranivat ja –tekniikka kehittyi, joilloin kokoajan kasvavan kaukokaupan tuotteiden kuljettaminen vesiteitse kaukomaihin nopeutui. Myös ennen saavuttamattomiin kaukaisiin maihin saatiin nyt kuljetettua tuotteita. Kuljetusaikojen lyhentyessä viennin määrä lisääntyi ja tällöin myös halventui. Maanteitse kuljetuksesta luovuttiin lähes kokonaan, sillä laivat olivat nopeampia, turvallisempia, halvempia ja pystyivät kuljettamaan enemmän kerralla.

Kauppiaat alkoivat jakaa kaukokaupan riskejä hankkimalla rahoittajia kaupankäynnilleen. Hiljalleen nämä kauppiaan nousivat pankkiireiksi ja uusi käsite, pankki, oli syntynyt. Sadassa vuodessa pankit levisivät ympäri Eurooppaa ja 1200-luvulla tehtiin Firenzelle oma raha, josta tuli koko Euroopan ja Välimeren alueen päävaluutta.

Pohjois-Italia ei ollut yhtenäistä valtiota, vaan se koostui itsenäisistä kaupunkivaltioista, jotka olivat toistensa kanssa tiivisti tekemisissä taloudellisesti. Sodilta ei kuitenkaan säästytty, ja suuret kaupunkivaltiot, kuten Firenze, Genova, Pisa ja Sienna kävivät lähes kokoajan sotaa Euroopasta tuotujen palkkasotilaiden avulla ja kukistivat pienempiä kaupunkivaltioita liittäen niiden alueet omiinsa. Firenze oli sotilaallisesti hyvin mahtava kaupunkivaltio ja hiljalleen se nousi Pohjois-Italian hallitsevaksi kaupunkivaltioksi talouspolitiikkansa ja sotilaallisen ylivoimansa ansiosta.



LÄHTEET

http://www.firenze.fi/historia.html
http://plaza.fi/matkalaukku/eurooppa/italia/toscana/firenze-historiaa-ja-renesanssitaidetta
http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/firenzen_nousu.htm
http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/penkista_pankkiin.htm
http://koulut.etela-karjala.fi/lpr_lyseo/firenze/firenze_pohjitalian_johtoon.htm

1 kommentti:

Anna kirjoitti...

1. Essee noudattaa tehtävänantoa, hiukan vajavainen joissain alueissa, mutta muuten hyvä.

2. Tekstistä saa selkeän kuvan, miksi Firenzestä tuli eräs Pohjois-Italian johtavista kaupungeista. Siitä, miten Firenzestä tuli renessanssin kehto, olisi voinut ehkä kertoa hiukan enemmän.

3. Firenzen nousua selittävät seikat on kuvattu selkeästi. Kaupankäynti painottuu aika paljon tekstissä, mutta se olikin yksi pääsyistä.

4. Selitys feodalismin heikkoudelle Pohjois-Italiassa jää hiukan epäselväksi.

5. Mielestäni kirjoitusasu on huolellinen ja hyvin mietitty. Teksti etenee hyvin ja mukava lukea.