Sivut

Powered By Blogger

6. maaliskuuta 2012

Renessanssin synty ja humanismi

Niin kuin jo aikaisemmin Anni ja Jonna mainitsivat, niin minustakin humanismilla oli suuri merkitys renessanssin syntyyn. Humanismia vauhditti paljon katolisen kirkon vallan mureneminen, jota taas vauhditti minusta erityisesti kirjapainotaito, löytöretket ja sen ajan tiedemiehet. Nämä edellä mainitut asiat avarsivat ja nopeuttivat uudenlaisen maailmankuvan syntyä sekä leviämistä. Tämä uusi maailmankuva taas tuki humanismia. Minusta humanismi oli yksi tärkeimmistä syistä renessanssin syntyä pohdittaessa, sillä se korosti paljon yksilön merkitystä, mikä oli taas ominaista Antiikin Kreikan ihmiskäsitykselle. Renessanssiahan kuitenkin pidetään ajanjaksona, jolloin antiikin kulttuuri heräsi uudelleen loistoonsa.

2 kommenttia:

maiju kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi. Omasta mielestäni humanismi on jopa tärkeimpiä syitä koko renessanssin puhkeamiselle, huomioiden senkin, että jos loogisesti ajatellaan, kaupan kehittyminen voisi olla jatkoa vapautuneemmalle ajatukselle.

Ella Könönen kirjoitti...

Aivan. Humanismissahan ihailtiin laajaa ja monipuolista sivistystä. Kirjanpainotaito antoi mahdollisuuden jakaa ja säilyttää tietoa, löytöretkien kautta tietoa kasvatettiin.