Sivut

Powered By Blogger

18. maaliskuuta 2012

The godfathers of renaissance


Tarkastelimme aiemmassa tehtävässämme renessanssin syntyä, ja siihen vaikuttaneita tekijöitä. Yksinäistä olivat killat ja suvut, jotka pitivät renessanssin esillä ja pystyssä muun muassa rahoituksella. Firenzessä sukujen avustuksen saattaa nähdä vieläkin, sillä he rakennuttivat Firenzeen mitä mahtavampia rakennelmia ja taidegallerioita. Mahtavin kaikista Firenzessä olleista suvuista oli peräti kolmen vuosisadan ajan Firenzeä hallinnut (muutamia keskeytyksiä laskematta) Medici-suku.

Tämän alkujaan lääkärisuvuksi oletettua sukua (medici italiaa ja tarkoittaa lääkäriä) on saatu johdettua aina 1360-1428 vuosina eläneen Giovanni di Averardo di Bicciin, Medicien esi-isään, josta ainoana on luotettavaa tietoa. Hän oli pankkiiri (joka tietysti ei riitä todistamaan Medicien syntyperää lääkäreiksi) oli myös yksi varakkaimpia Firenzen asukkaita. Averardo di Biccin kuoltua, hän jätti jälkeensä vakaan jalansijan Firenzen ylimmissä seurapiireissä ja tietenkin menestyvän pankkiiriliikkeen. Hän myös aloitti Medicien hyväntekeväisyys ja taiteentukemisen perinnön, joka jatkui monia vuosia eteenpäin. Ei ole siis epäilystäkään, ettei hän olisi se tukeva pilari, jonka Medicit tarvitsivat noustakseen vahvaksi johtajaksi ja kukoistuksen kantajiksi Firenzessä.

Averardo di Biccin kuoltua hänen sijalleen astui hänen poikansa, Cosimo il Vecchio. Pater partieksi (Isänmaan isä) jopa kutsuttu Cosimo oli rakastetuimpia Medici hallitsioija, mutta ei toki suotta. Hän oli taloudessa aina askeleen edellä, hän ohjaili kaupungin kulttuurin kukoistusta ja oli demokraattisesti pätevä. Hän onnistui lisäämään suvulle aina vain lisää varoja ja vaikutusvaltaa ilman, että melko herkkä Firenzen demokraattinen tasavalta horjuisi.

1464 Cosimo il Vecchion jälkeenkin nousi vielä merkittäviä hallitsijoita, kuten Cosimon pojanpojan lyhyehköksi jäänyt kausi, jolloin hän sai nimekseen il Magnifico. Hänen aikanaan Medicien loisto saavutti huippunsa perustamalla lukemattomia erilaisia juhlia. Tämä oli täydellinen vastakohta aiempiin hallitsijoihin, kuten järjelliseen Cosimoon, joka oppineena oli herättänyt lahjoituksien avulla antiikin perintöjen unohtuneet tekstit, jotka sisälsivät esimerkiksi filosofian syvällisiä mietteitä.

Kaikki tämä puhuu sen puolesta, että Medicit eivät vain olleet Firenzen hallitsijoita, vaan myös renessanssin kukoistuksen tärkeimpiä synnyn syitä. Ilman runsaan käden tukea, eivät taidegalleriat, palatsit tai kirkot nousseet loistoonsa. Tietenkin Medicitkin tarvitsivat tukea pysyäkseen johdossa, joka sekin tuli ylhäältä. Firenzen hallitus nimittäin oli lähes jatkuvasti tukemassa Medicejä heidän tehdyissä päätöksissä. Apu ei kylläkään ollut pelkästään kunnioitusta tai että heistä pidettiin, vaan hallituksessa oli useita Medicin sukuun kuuluvia ja Mediceistä useampi kuin yksi suvun jäsen ylti paavin pystille.

Harmillisesti Medicien kilpailevien sukujen suosio alkoi kasvaa 1400-luvun lopuilla ja 1494 jälleen hallitsevan Medicin karkotuksen myötä myös Medicien kunniakas historia päättyi. Tämän jälkeen Mediceistä jopa kolmesta suvun jäsenestä sai paavi nimikkeen ja hetkellisesti pieni osa vallan naruista palasi Medicien käsiin. Ensimmäiseen Meidic cukuun kuuluneen Cosimo I:n vahvaa otetta eivät seuraajat enää voineet saada ja viimeisen miespuolisen jäsenen, Gian Gastonen kuoltua, suurherttuaskunta siirtyi toisen suvun omistukseen. 1743 viimeisen naisenkin, Anna Maria Lodovica de’ Medicin kuoltua suku sammui lopullisesti jääden vain historian kirjoihin.

Ei kommentteja: