Sivut

Powered By Blogger

18. maaliskuuta 2012

Medicit

1. 1300-luvulla Firenzen kehitystä leimasivat jyrkät vastakohtaisuudet. Rakennustoiminta oli vilkasta, esim. Campanilen ja Orsanmichelen rakennustyöt aloitettiin, samalla tapahtui monia tuhoisia onnettomuuksia, esim. jatkuva nälänhätä, v. 1333 Arnon tulva, vv. 1348-1349 ruton leviäminen, jolloin tauti surmasi lähes 2/3 kaupungin asukkaista sekä armeijan kärsimät tappiot Pisaa ja Luccaa vastaan. Albizzin suku oli harvainvaltaisen hallituksen johdossa, mutta sen vahvaksi kilpailijaksi nousi Medicin suku, joka oli lähtöisin Mugellosta. Giovanni de´Averardo de´Medici (kutsumanimeltään di Bicci) vakiinnutti 1400-luvun alussa sukunsa poliittisen ja taloudellisen aseman Firenzessä. Medicit pääsivät myös edustavaan asemaan paavin virallisina pankkiireina. Heidän dynastiansa kesti lyhyitä keskeytyksiä lukuunottamatta lähes kolme vuosisataa.

2. Giovanni di Bicci de´ Medici (1360-1429) peri vanhempiensa vaate-, silkki ja pankkibisneksen ja teki suvusta vauraan.

3. Kaupunkilaiset antoivat Cosimo il Vecchiolle arvonimen Pater patriae (Isänmaan isä) kunnioituksesta häntä kohtaan. Hän oli kaupungin epävirallinen johtaja, joka ohjasi kaupunkinsa poliittista, sosiaalista ja kulttuurista kehitystä. Hän teki Firenzestä humanistisen oppineisuuden keskuksen ja tuki useiden rakennusten ja taideteosten valmistamista huomattavin lahjoituksin.

4. Lorenzo de´ Medici oli renessanssin synnyn kannalta merkittävin Mediceistä. Hän oli suuri kuvanveiston ystävä ja harmitteli, ettei hänen aikanaan elänyt mestarillisia kuvanveistäjiä. Lorenzo päätti perustaa puutarhaansa kuvanveistokoulun, jonka opettajaksi hän palkkasi vanhan ja arvostetun mestarin. Hän tuki taiteilijoita ja oli itse runoilija. Hän oli myös taitava valtiomies.

5. Lorenzoa kutsuttiin koreilunhalunsa vuoksi lisänimellä il Magnifico.

6. Firenzeä hallitsi aina vaikutusvaltaisin suku. Medicit ylläpitivät valtaansa suuren omaisuutensa ja menestyksekkään liiketoiminnan avulla.

7. Suvun tärkeimmät saavutukset liittyivät taiteiden ja arkkitehtuurin tukemiseen. Heidän panoksensa taiteilijoiden taustavoimina mahdollisti lukuisien renessanssiajan taiteen helmien synnyn.



Lähteet:
Taide & arkkitehtuuri Firenze (Wirtz)
Forum, Eurooppalainen ihminen
Wikipedia
Historyworld.net
Pbs.org
Britannica.com

Ei kommentteja: