Sivut

Powered By Blogger

18. maaliskuuta 2012

Medicit

1. Mugellon laaksosta lähtöisin olevat Medicit olivat alun perin hyvin vaatimattomista oloista tulevia villakauppiaita, mutta he siirtyivät 1300-luvulla pankkitoimintaan perustamalla hyvin menestyvän Medici-pankin. Medici-nimi viittaa italian kielen medico-sanaan, joka tarkoittaa lääkäriä, ja lääkärien ammattikunnassa kerrotaankin olleen joitain Medici-suvun jäseniä.


2. Giovanni Bicci oli merkittävä suvun nousua ajatellen, koska hän perusti Medici-pankin, johon koko suvun vauraus ja valta perustuivat. Hän teki suvusta kansan keskuudessa todella suositun kannattamalla uutta verotusjärjestelmää, progressiivista verotusta, jossa rikkaita verotettiin enemmän kuin köyhiä.

Medicien pankki alkoi pärjätä niin hyvin, että sille perustettiin haarakonttoreita ympäri Italiaa, ja tämä lisäsi huomattavasti Biccin ja Medicien valtaa luoden heille laajan verkoston ympäri Pohjois-Italiaa. Bicci myös ennusti, että paavius palaisi Rooman, ja tämän käydessä toteen seuraavat paavit palkitsivat Biccin käyttämällä Medici-pankkia kaikkessa Vatikaanin rahaan liittyvässä toiminnassa, ja Biccistä tehtiin paavien pääpankkiiri vuonna 1413.


3. Cosimo Il Vecchio oli Giovannin poika ja jatkoi isänsä pankkitoimintaa. Hänen avullaan Medici-pankilla oli nyt konttoreita Italian ulkopuolellakin, kuten Lontoossa, Baselissa ja Lyypekissä. Hän myös kävi pankkitoiminnan ohella kauppaa, mikä auttoi häntä kasvattamaan suvun varallisuutta ja vaikutusvaltaa entisestään. Pankki- ja kauppatoiminnan ohella hän toimi myös Firenzen hallituksessa, jossa hän oli yksi merkittävimmistä poliittisista hahmoista diplomaattikykyjensä ansiosta.

Hän oli erityisen kiinnostunut taiteesta ja kulttuurista, ja teki paljon hyvää tällä alueella. Hän esimerkiksi perusti Firenzen akatemian, jonne hän palkkasi kuuluisia tiedemiehiä ja taiteilijoita työskentelemään; hankki paljon harvinaisia käsikirjoituksia, jotka toimivat Firenzen kirjastolaitoksen perustana; rahoitti monia kuuluisia taiteilijoita, kuten Donatelloa, Filippo Lippiä ja Paolo Uccelloa ja palkkasi useita kuuluisia arkkitehtejä ja taiteilijoita koristamaan kaupunkia ja rakentamaan upeita rakennuksia.

Kansan antama kunnianimi pater patriae on siis ansaittu, sillä hän oli kuolemaansa asti kansan rakastama johtohahmo, joka auttoi edellä mainittujen asioiden avulla Firenzeä nousemaan taiteelliseen loistoonsa ja tekemään siitä humanistisen oppineisuuden keskuksen.


4. Mielestäni Giovanni Bicci oli tärkein Medici-suvun jäsen renessanssin synnyn kannalta, koska hänesta kaikki alkoi. Hän loi Medici-suvulle horjumattoman, varakkaan ja vaikutusvaltaisen pohjan pankkitoiminnallaan, toimimalla taitelijoiden tukijana ja rahoittajana ja luomalla paljon sekä seurapiiri- että taloudellisia suhteita ympäri Pohjois-Italiaa, ja tästä hänen jälkeläistensä oli helppo jatkaa suvun voittokulkua eri suuntiin.


5. Lorenzo de’ Mediciä kutsuttiin lisänimellä Il Magnifico, koska hän oli renessanssiajan mahtavin mesenaatti, eli taiteiden ja taiteilijoiden tukija ja rahoittaja. Hän tuki taiteita, koska ne olivat hänen intohimonsa, mutta myös koska hän ei ollut vaatimaton edeltäjiensä tavoin, vaan halusi näyttää vaurauttaan pukeutumalla hienosti ja tukemalla eri taiteilijoiden projekteja. Tärkeimpiä hänen rahoittamiaan taiteilijoita olivat Leonardo da Vinciä ja Michelangeloa.


6. Firenzen hallintoa kutsuttiin demokratiaksi, mutta siinä oli varsin paljon diktatuurin piirteitä; valta keskittyi vain varakkaalle kaupungin eliitille, jonka muodostivat muutamat suvut. Firenzen hallinto oli siis varsin sekava, mikä oli Mediceille vain hyvä asia, sillä he pystyivät mahtavana sukuna vaikuttamaan asioihin, vaikka pyrkivätkin pysymään taustalla ja vaikuttamaan epäsuorasti hallintoon. Firenzen hallinto oli myös korruptoitunut, jolloin Medicit pystyivät rahan avulla vaikuttamaan niihinkin asioihin, joihin oma vaikutusvalta ei yltänyt.


7. Medicien merkitys renessanssin synnyssä ja kukoistuksessa oli hyvin suuri, loihan suku pankkijärjestelmän, joka vaikutti suuresti Pohjois-Italian vaurastumiseen ja nosti Firenzen maailmankartalle. Kaikista eniten Medicit vaikuttivat taiteeseen, sillä ilman heidän rikkauksiaan suurin osa merkittävistä ja kuuluisista taideteoksista ja rakennuksista olisi hyvin todennäköisesti jäänyt rahoittamatta, eikä niitä olisi koskaan syntynyt.


Lähteet:

http://historianet.fi/files/bonnier-his/pdf/SFHIS_0687.pdf
http://koulut.etela-karjala.fi/firenze/historian_polku.htm
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/372380/Medici-Family
http://www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?historyid=aa24#718

Ei kommentteja: